Erfbeplanting, woonboerderij Middelstum

In opdracht van de eigenaren is er een schetsontwerp met een raming van de kosten gemaakt voor het boerenerf. De eigenaren van de woonboerderij hebben een prachtig erf met veel beplanting. Het bloementuin, de moestuin en het gazon zijn goed onderhouden en sfeervol. Het ‘grotere’ werk zoals het verjongen van de singels en het aanplanten van nieuwe bomen is al lange tijd niet uitgevoerd. Deels omdat de kennis ontbreekt en het zijn forse ingrepen op het erf wat niet zelf uitgevoerd kan worden.

Het NoorderErf is ingeschakeld voor advies. Bij het ontwerp is zorgvuldig omgegaan met de bestaande beplanting dat de sfeer van het erf bepaald. Daarnaast is gekeken hoe dit erf ook voor de toekomst ‘groen’ te houden. Zo is er verjonging nodig in de singel en kunnen er nieuwe bomen geplant worden.

Ook komt er weer een boomgaard met oude appelrassen op het voorerf. Om het nog aantrekkelijker voor de natuur te maken is er een beplantingsplan met veel struiken die bloeien en bessen dragen. Niet alleen mooi voor de natuur, de mens geniet er ook van. Het herstelplan is ingediend bij de provincie Groningen om gebruik te kunnen maken van de subsidie voor monumentale boerenerven. De subsidie werd vlot toegekend en inmiddels is de uitvoering gestart.