Erf & Historie

Het NoorderErf is specialist in monumentale boerenerven en tuinen bij historische gebouwen als pastorie, villa en herenboerderij. Wij helpen u deze tuinen met zorg te onderhouden, bijzondere kenmerken terug te brengen of in originele staat te herstellen.

Historische tuin Friesland

Wat kunnen we voor u doen?

Kennis en vakmanschap

Bij oude, vaak kwetsbare, tuinen is het belangrijk met kennis en vakmanschap om te gaan met dit groen erfgoed. Het NoorderErf begeleidt bij deze tuinen vaak het hele traject van ontwerp tot de uitvoering. Natuurlijk kunt u een renovatieplan ook zelf uit te voeren. Wij staan dan klaar met raad en daad.

Tuinhistorisch onderzoek

Veel gemeenten vragen bij werkzaamheden in een monumentale tuin of bij een beschermd dorpsgezicht om een tuinhistorisch onderzoek. Dit kunnen wij voor u uitvoeren. Zo kan de gemeente beoordelen of bijvoorbeeld een kapvergunning kan worden verleend. Ook voor aanvragen van de omgevingsvergunning kunt u bij het NoorderErf terecht en geven wij indien nodig een toelichting bij de Monumentencommissie.

Het NoorderErf kent het Noorden door en door met zijn verschillende typen landschappen, historie en bewoners. We weten welke inrichting typerend is in uw regio en welke bomen, struiken en tuinplanten er van oudsher werden aangeplant.

Hoe werken we?

Lees meer over onze werkwijze of neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek.

De Groninger slingertuin

Slingertuin: juweeltjes in het Groninger landschap

Vooral over de Groninger slingertuinen hebben we veel kennis in huis. Samen met de statige boerderijen en villa’s zijn slingertuinen de ‘pronkjewailen’ van het ommeland. De eerste tuinen zijn aangelegd rond 1850 toen de landschapsstijl in de mode kwam en de rijke herenboeren zich werkelijk alles konden permitteren.

Met vijvers, bergjes, slingerende paden en bloemrijke perken lagen deze weelderige tuinen in het strakke landschap, goed zichtbaar vanaf de weg. Tuinarchitecten als J. Vroom sr. werden ingeschakeld en van heinde en ver werd bijzondere beplanting gehaald. Door de economische en maatschappelijke veranderingen rond 1950 zijn de tuinen versoberd of geheel verdwenen.

Onderzoek naar slingertuinen

Vanaf 1990 is er onderzoek gedaan naar deze typische Groninger tuinen en zijn er vele hersteld. Nog steeds is er een groeiende belangstelling voor deze prachtige tuinen. Eigenaren willen verdwenen tuinen terugbrengen of relicten in stand houden.

Het NoorderErf heeft in opdracht van de provincie Groningen slingertuinen in Noord- en Oost Groningen geïnventariseerd. Deze liggen langs de zogenoemde Groene Linten die aangemerkt zijn door de provincie en opgenomen zijn in bestemmingsplannen van gemeenten. Dit om deze tuinen zoveel mogelijk te beschermen en waar gewenst, met subsidie terug te brengen.

Wilt u uw Groninger Slingertuin terug?

Neem vrijblijvend contact op met het NoorderErf als u meer wilt weten over uw slingertuin en de mogelijkheden om deze te renoveren of weer aan te leggen. Momenteel wordt er in Usquert een slingertuin hersteld onder begeleiding van het NoorderErf.